G-RHDTB9BT4F

Blog

HELYZETJELENTÉS AZ INGATLANPIACRÓL

2023-03-16
A tavalyi év végén, olyan jóslatokat lehetett hallani az ingatlanpiaccal kapcsolatban, melyek szerint 2023-ban óriási árzuhanásra kell készülni. Sőt! Olyan elméletek is napvilágot láttak, amik a piac teljes összeomlását helyezték kilátásba. Így az év első negyedének végéhez közeledve, bátran kijelenthetjük, hogy kiskunhalasi ingatlanirodánk háza táján egyáltalán nem történt a fent említett teóriákhoz még csak hasonló esemény sem. Tény és való, hogy a működési területünk elemzése során megállapítható: a vásárlói kedv jócskán visszaesett a tavalyihoz képest, ám továbbra is sokan keresnek új otthont, vagy új befektetési lehetőségeket a környéken.

Kiskunhalason a tavalyi évhez hasonlóan továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a felújított, de legalább átlagos állapotú, 90-120 m2-es családi házak. Erősen felújítandó ingatlanokra kisebb az igény, ami az építőipari anyagok árának emelkedésével magyarázható. Egy szükséges renoválás gyakran jó alkualap most a vevők kezében.  

A családi házak mellett továbbra is nagy érdeklődés van a jó állapotú panel, illetve tégla építésű lakásokra. Elsősorban a belvárosban keresnek ilyen típusú ingatlanokat a kiskunhalasi ingatlanirodánkba érkezők.

A Kiskunhalas környékén lévő települések igen kedveltek a vásárolni szándékozók körében, így például Kunfehértó, Balotaszállás, Kisszállás, Jánoshalma és Pirtó gyakori célpont a költözni vágyók számára. Főként fiatal párok keresnek a fenti településeken új otthont.

 

Kiskőrös és Soltvadkert területén több ügyfelünk keresett az idén olyan „kádárkocka” jellegű eladó ingatlant, melyre nem kell már sokat költeni. Előnyt jelent az érdeklődőknél, ha korszerű fűtésrendszerrel és/vagy szigeteléssel rendelkezik a lakóingatlan. E két városnak főként a központhoz közelebb eső részén szeretnének elsősorban vásárolni az érdeklődők.

Kiskőrös közelében Akasztó, Csengőd és Soltszentimre ugyancsak nagyon kedvelt települések, magyar érdeklődők mellett egyre több külföldi állampolgár (német, holland) is itt keresi új otthonát.

 

Mélykút és Bácsalmás környékén szintén igen keresett ingatlan típus a felújítandó kockaház, amit ezeken a területeken állapottól függően már 5 és 10 millió forint között meg lehet vásárolni. Ezen kívül kelendőek még a földterületek, hiszen nagyon jó minőségű termőföld található az országnak ebben a szegletében. Nemrégiben volt olyan megbízásunk, ami 4.000.000 Ft/hektár áron kelt el.

 

Baja városában érdekes módon csökkent az igény a lakások tekintetében, sokkal inkább családi házakat, sorházakat, esetleg saját udvarral rendelkező házrészeket keresnek bajai kollégáinknál az érdeklődők. Az állapota kevésbé releváns, sokkal fontosabb a kereső ügyfeleknek az ingatlan elhelyezkedése. A Duna-parti város agglomerációjában egyre többen szeretnének beköltözhető állapotú családi házat vásárolni 15 M Ft-ig. Közkedvelt település például Vaskút, Szeremle, Nagybaracska, Dávod, valamint Érsekcsanád.

 

Szinte mindegyik általunk lefedett területre elmondható, hogy idén egyre több külföldi ügyfél keresi meg az adott területen dolgozó kollégáinkat vásárlási céllal. Ők általában a 80 m2-130 m2-es, jó állapotú, (elvétve felújítandó) családi házakat, tanyákat keresnek tágas udvarral nagyobb városok közelében.

 

Összességében elmondható, hogy visszaesett ugyan bizonyos mértékig a vevők száma a piacon, ez pedig azokat a tulajdonosokat, akik valóban el szeretnék adni az ingatlanukat árcsökkentésre fogja kényszeríteni. Drasztikus árcsökkenésre azonban továbbra sem kell számítani.

Are you selling a property or looking for one?
Enter your details and we'll help!

The privacy policy read and accepted.
Send Message