G-RHDTB9BT4F

Blog

ÁRMEGHATÁROZÁS - 3 szempont, amit érdemes figyelembe venni az ingatlan irányárának meghatározásához

2023-02-03
A jelenlegi dinamikusan változó ingatlanpiacon igen nehéz eldönteni, mennyiért legyen meghirdetve egy eladó ingatlan. Nyilvánvaló, hogy minden tulajdonos a lehető legmagasabb árat szeretné kapni az ingatlanáért, de ha valóban az értékesítés a cél, nem pedig a „nem kenyérre kell” típusú eladók táborát akarjuk erősíteni, akkor bizony több szempontot is figyelembe kell venni, mielőtt piacra bocsátjuk életünk legnagyobb vagyontárgyát.

1. Tanácsos megvizsgálni az INGATLAN ELHELYEZKEDÉSÉT

 

Az egyik legfontosabb tényező az ármeghatározás során, hiszen ez az a tulajdonsága egy ingatlannak, amin nem lehet változtatni. A nyílászárókat ki lehet cserélni, a falat ki lehet javítani, a szobákat át lehet festeni, de a házat nem tudjuk átgurítani a város másik részébe. Az sem nem mindegy, hogy az eladásra váró ingatlan megyeszékhelyen, kisvárosban, vagy falun helyezkedik el, ahogyan az sem, hogy az adott település melyik részén található, preferált, vagy kevésbé népszerű utcában fekszik.

Vannak olyan külső tényezők az elhelyezkedéssel kapcsolatban, amelyek növelik egy ingatlan értékét és vannak, amelyek épp ellenkezőleg hatnak a vételárra.

 

  • Tapasztalatunk alapján növelheti a vételárat például, ha központi részen helyezkedik el, jó a tömegközlekedés a környéken, iskola és óvoda megtalálható a közelben, vagy ha a közbiztonság kiváló az ingatlan környezetében.

 

  • Megfigyeléseink szerint ugyanakkor értékcsökkentő tényező lehet, ha település kissé távol esik egy nagyobb várostól, főként, ha emellett a tömegközlekedés sem a legjobb a régióban. Az is csökkentheti az ingatlan értékét, ha ne adj’ isten olyan  szórakozóhely működik a közvetlen közelében, ami késő estig várja a vendégeket.

 

2. Elengedhetetlen az INGATLAN MŰSZAKI ÁLLAPOTÁNAK felmérése

 

A lehetséges felújítási munkálatok általában jó alkualapot biztosítanak a vevők számára. Ezért fontos objektíven megvizsgálni az ingatlan műszaki állapotát, hiszen tisztában kell lenni a lehetséges hibákkal, vagy a korszerűsítésre váró elemekkel, melyeket a vevők is észre fognak venni. Munkánk során megfigyeltük, hogy leginkább a falak, a nyílászárók, a tető és a vezetékek állapota a kardinális kérdés, illetve egyre többször kérdeznek rá érdeklődő ügyfelek a szigetelés meglétére, valamint annak vastagságára. Fontos kérdés jelenleg a fűtés típusa is. A korszerűtlen fűtési rendszerek nagyban befolyásolhatják az ingatlan értékét.

 

Jó tanács: ha tudomásunk van bármilyen hibáról, legyen az rejtett vagy látható hiba, érdemes ezt a vevő tudomására juttatni, elkerülve ezzel a jövőbeni kellemetlen következményeket.

 

3. Az ingatlan JOGI HELYZETE is befolyásolhatja az árat

 

Például egy önálló családi ház általában magasabb vételáron kel el, mint egy osztatlan közös tulajdon, főként, ha ez utóbbi nem rendelkezik az úgynevezett használati megosztással. Gyakran találkozunk olyan ingatlanokkal, melyek tulajdoni lapon társasházi lakásként vannak nyilvántartva, viszont fizikailag egy közös udvaron kialakított házrészeket láthatunk.

 

Ha fentieket elolvasva, ha úgy érzed, szívesen vennéd egy szakértő tanácsait, keresd kollégáinkat díjmentes felmérésért, tanácsadásért! 

https://bazisingatlan.hu/info/2349/

Eladó ingatlana van,
vagy épp ingatlant keres?
Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése