G-RHDTB9BT4F

Blog

NÉGY SZEMPONT, amit érdemes figyelembe venni az ingatlan értékesítésének megkezdése előtt

2023-02-24
Megszületett a döntés: eladom az ingatlanomat! Lássuk, milyen tényezőket ajánlott figyelembe venni az értékesítés megkezdése előtt?

1. Az egyik ilyen tényező az ÁR:

 

Amikor valaki elhatározza, hogy értékesíti a házát, lakását, tapasztalatunk szerint legtöbbször azzal kezdi a folyamatot, hogy feltérképezi a környezetében fellelhető eladó ingatlanokat. Ezek alapján határozza meg saját ingatlana hirdetési árát. Itt hívnánk fel a figyelmet arra, hogy ezek bizony csak hirdetési árak és az esetek legkisebb részében kelnek el ezen az áron az ingatlanok. Mivel egyre több tulajdonos kéri szakértő szolgáltatását az értékesítéssel kapcsolatban, így egy jó ingatlanközvetítő tisztában van az adott terület aktuális piaci áraival. Érdemes olyan közvetítő tanácsát kérni, aki aktívan dolgozik, ő biztosan naprakész információkkal rendelkezik.

 

2. Fontos kérdés az IDŐ is:

 

Egész pontosan azt kell eldönteni az értékesítés megkezdése előtt, hogy mennyire sürgős az eladás. Lássuk, miért érdemes ezt végig gondolni?

Ha például nincs időhöz kötve az eladás, meg lehet próbálni egy picit magasabb áron elkezdeni a hirdetést. Volt már többször olyan sikeres értékesítésünk, ahol kiírt áron néhány nap alatt elkelt az eladó ingatlan annak ellenére, hogy picit magasabb volt a hirdetési ára. Ennek igen egyszerű magyarázata volt: a vevő pontosan olyan lakást keresett, pontosan ott, azon a környéken és neki nem számított a vételár.

Viszont ha olyan élethelyzet áll elő, amiben muszáj minél hamarabb értékesíteni az ingatlant, akkor nem érdemes kicsit sem túlárazni azt. Ez esetben ajánlott szakemberhez fordulni az ármeghatározással kapcsolatban, így elkerülhető egy elhúzódó értékesítés.

 

3. Meg kell vizsgálni azt is, hogy FELKÉSZÜLT-E az eladó az értékesítésre?

 

Az eladás folyamata számos ponton próbára teszi a hirdetőt.

 

A hirdetés megjelenésével szinte biztosan számíthatunk telefonos érdeklődésre. El kell dönteni, hogy van-e idő (és persze türelem) ezen hívások fogadására, az érdeklődő kérdések megválaszolására. Tapasztalatunk szerint ezek a beszélgetések sokszor akár fél órát is igénybe vesznek. Pláne, ha alaposan fel szeretnénk mérni az érdeklődő motiváltságát a vásárlásra. Ha a munkahely nem támogatja a telefonhasználatot munkaidőben, bizony elég nehézkessé válhat a hívások fogadása. A vevők pedig, megfigyeléseink alapján, nem feltétlen várnak egy visszahívásra órákat, gyakran keresnek inkább másik ingatlant, így könnyen le lehet csúszni egy potenciális vevőről.

 

4. Végül, de nem utolsósorban, kardinális kérdés az is, hogy rendelkezésre áll-e az a TUDÁS, melynek segítségével el lehet kezdeni a hirdetést, vagy inkább legyen ez a feladat szakemberre bízva?

 

Gyakran halljuk az eladóktól, hogy „nincs szükségem ingatlanosra, egyedül is el tudom adni a házat”. Nos, ez biztosan így is van, a kérdés csak az, hogy milyen áron és mennyi idő alatt.

 

Többször is előfordult már munkánk során, hogy az eladó ingatlan felvételekor tőlünk értesült a tulajdonos arról, hogy az ő ingatlana vagy részben vagy egyáltalán nincs felrajzolva a térképre. Ha egy ilyen tény akkor derülne ki, amikor már az adásvételi szerződéskötésre készülnek a felek, az bizony nagy fejfájást tud okozni az eladónak és a vevőnek is.

 

Gyakran hallottuk eladók azt is, hogy a vevőjükről az adásvétel után derült ki, hogy nem kap hitelt. Ez is egy igen kellemetlen helyzet tud lenni, hiszen amikor már a tulajdonos és a vevő is beleéli magát az adásvétel tényébe, nagyon zokon tud esni, ha kútba fullad a tranzakció. A vevő részéről ez akár a foglaló összegének az elvesztését is jelentheti. Éppen ezért mi minden hitel segítségével vásárló ügyfelünket, csak és kizárólag egy pénzügyi szűrést követően visszük el az eladó ingatlanhoz. Ingatlanközvetítő kollégáink már az első telefonbeszélgetés során feltérképezik, hogy az érdeklődő rendelkezik-e a foglaló összegével, van-e szüksége hitelre, s ha igen, megvizsgálják azt is, hogy alkalmas-e hitelfelvételre.

 

Nagyon fontos lehet az ingatlanról készült fotók minősége is. Nem egyszer fordult elő irodánkban az évek során, hogy olyan ügyfél fordult hozzánk segítségért ingatlana eladásával kapcsolatban, aki előtte hónapokon keresztül hallani sem akart ingatlanos bevonásáról az értékesítésbe. Megnéztük az általa készített fotókat, majd megállapítottuk, hogy azok a képek nem adják vissza, hogy mennyire tágas és világos az adott ingatlan. Miután az ügyfél szerződést kötött velünk, mindössze két hetet kellett várni a vevőre! Ment minden, mint a karikacsapás.

 

Kiskunhalas, Kiskőrös, Baja, Mélykút, Kecskemét vagy Szeged környékén keresel ingatlanközvetítőt? Kollégáink várják hívásodat. https://bazisingatlan.hu/info/2349/

Are you selling a property or looking for one?
Enter your details and we'll help!

The privacy policy read and accepted.
Send Message